Emoties na excuses Kolff tijdens Keti Koti-herdenking: ‘Ik ben zó blij’

Waar landelijk al meerdere excuses zijn gemaakt voor het slavernijverleden, deed burgemeester Wouter Kolff dat zondag tijdens de Keti Koti-herdenkingsplechtigheid in de tuin van het Dordrechts Museum. En dat maakte wat los onder de aanwezigen.

Foto door: RTV Dordrecht

“Ik ben zo blij”, vertelt een mevrouw tijdens de herdenking. “Het heeft me geraakt van binnen en ik denk dat er een hoop positiviteit uit gaat komen voor de stad Dordrecht. Al die mooie woorden om tot verbintenis te komen, gaan we in de praktijk brengen.”

Vorig jaar kwam er geen excuus, omdat de gemeente eerst de betrokkenheid van het stadsbestuur van Dordrecht wilde onderzoeken. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat het stadsbestuur vanaf de 16e eeuw nauw betrokken was bij de slavernij en zelfs als één van de grootste investeerders in slaventransporten gold.

Blijdschap

“Ik ben er verbaasd om, maar ook heel blij mee”, vertelt Sidney Breidel, secretaris bij Cultureel Educatief Centrum Dordrecht (CECD). “Omdat ik niet zeker wist of het excuus er zou komen. We hebben vooraf echt goede gesprekken gehad en dit is de uitkomst waar we op hoopten.”

“Ik vind het voor de hele gemeenschap van belang dat dit soort excuses geuit worden. Het is een weg naar heling en onze toekomst”, vertelt een ex-politieagent die in zijn speech vertelde weggepest te zijn bij de politie.

Verbintenis

De herdenking staat in het teken van bewustwording, verbinding en heling. Wat zeggen de aanwezigen tegen mensen die niets voelen bij deze droevige periode?

“Ik denk dat als je wegkijkt en je niet bewust bent van de geschiedenis, dat je een verdiepingsslag moet maken”, vindt de ex-politieagent. “En er zijn heel veel mensen om je heen die dat wel kunnen. Ga daar mee in gesprek.”

Breidel, die geëmotioneerd lijkt door de bijeenkomst, adviseert: “Lees en praat met nazaten van tot slaaf gemaakte mensen. Ik vind ook dat iedereen het recht heeft om zijn eigen ontwikkeling en pad te bewandelen. Iedereen op zijn eigen moment.”

Dinsdag zie je een sfeerimpressie van het Keti Koti Festival in Dordrecht en donderdag blikken we terug op deze dag in het programma Eilandleven. Dit alles is te zien om 18.00 uur na het nieuws op RTV Dordrecht.

Bekijk hieronder de volledige reportage over de herdenkingsplechtigheid door RTV Dordrecht: