Dit was het allereerste Keti Koti festival in Dordrecht

‘Keti Koti’, oftewel: het verbreken van de ketenen. De woorden in het Sranang Tongo staan symbool voor de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Tegelijk gelden ze als de naam van de viering van die afschaffing. In Dordrecht was maandag voor de allereerste keer een Keti Koti festival, in het Weizigtpark.

Foto door: RTV Dordrecht

Zondag maakte burgemeester Wouter Kolff nog namens het stadsbestuur excuses voor de rol van Dordrecht in de slavernij. Een emotioneel moment voor veel stadsgenoten, die al dan niet nazaten zijn van tot slaaf gemaakten.

En maandag was het dus tijd voor feest, het vieren van de vrijheid. Voor het eerst in Dordrecht. “Ik vind het gezellig dat er ook in onze buurt iets voor gedaan wordt”, zegt een opgetogen festivalganger in traditionele Surinaamse klederdracht. “Normaal ging ik altijd naar Rotterdam of Amsterdam.”

Een andere mevrouw loopt samen met haar dochtertje over het festivalterrein. Ook zij is blij dat er vanaf dit jaar een Dordts Keti Koti festival is. “Het is voor mij heel belangrijk, ook om aan mijn kinderen door te geven. Dat we onze voorouders en hun strijd kunnen herdenken.” Hier is een andere bezoeker het mee eens. Hij vult aan: “Onze voorouders hebben geleden. De kracht die zij hadden dragen wij mee.”

RTV Dordrecht was bij het Keti Koti festival aanwezig. Bekijk hier de beelden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *