Op zondag 30 juni organiseert Hof van Nederland een nieuwe HOF op zondag, een maandelijks terugkerende dag vol live muziek, theatrale performance en verrassende activiteiten voor jong en oud. Elke dag heeft een eigen thema wat aansluit bij waar het museum voor staat: vrijheid, vroeger en nu.
Family Matters
We zijn gevormd door onze familie. Dit gebeurt bewust of onbewust. Het bepaalt voor een groot deel wie je bent. Soms is dat duidelijk; je liefde voor dezelfde voetbalclub bijvoorbeeld, je muzikale talenten of het plezier dat je beleeft als je gaat kamperen. Heb je dezelfde genen als je opa dan heb je misschien ook wel zijn zwakke rug geërfd. Sommige gewoontes of trekjes heb je onbewust overgenomen. Was je oma ook zo bang voor ballonnen? Waar komt je overmatige drang vandaan om kwetsbare mensen te helpen? Hoe kom je aan je hekel aan water?
Zonder het te weten nemen we nogal wat bagage mee van onze voorouders. En dat kan verder terug gaan dan je denkt. Als je daar bij stil zou staan dan krijg je misschien ook meer aandacht en begrip voor anderen. Zo raak je ook benieuwd naar hun achtergrond en kijk je naar hun gedrag met belangstelling in plaats van afkeuring. Ze zeggen weleens dat de familie de hoeksteen is van de samenleving. Het is in ieder geval het fundament onder jouw identiteit. Met zijn mooie en minder mooie kanten. Het is een mini cultuur met eigen ongeschreven normen, waarden, regels en gebruiken. Dat maakt onze samenleving zo divers en interessant!
Sommige bagage van onze voorouders dragen we liefdevol en met trots, maar van andere lasten zouden we misschien wel af willen. Het kan ons verlichten om verder te kunnen vervolgen op ons levenspad. Het zou misschien zelfs helpen om open te staan voor anderen om zo samen vandaag de basis te vormen voor de generaties van morgen.
Deze HOF op zondag gaat over erkennen en doorbreken. Het doorgeven van ervaringen en tradities aan een volgende generatie is essentieel voor het voortbestaan van elke groep mensen. Maar zijn we ons echt bewust van wat we doorgeven? Wat doe je zelf met datgene wat je hebt meegekregen? En wie geeft de traditie door, en hoe?
Keti Koti – Herdenk het verleden, vier de toekomst
Dordrecht was de derde suikerstad van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam. De geschiedenis van de stad is daarmee onlosmakelijk verbonden met kolonialisme en slavernij. Vanaf begin juni t/m begin juli zijn er diverse activiteiten waarbij hier bij stilgestaan wordt.
Keti Koti betekent letterlijk ‘verbroken ketenen’. Op 30 juni wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en op 1 juli wordt dit gevierd. Tijdens HOF op zondag staan we hier bij stil. Door in de geschiedenis van onze families te duiken worden de gevolgen zichtbaar van overgedragen herinneringen, tradities en gebeurtenissen. Zo komen patronen aan de oppervlakte die ons gebracht hebben waar we nu zijn. Samen kunnen we deze waar nodig doorbreken en nieuwe ketenen van verbinding smeden.