Op donderdag 10 oktober opent de nieuwe reizende expositie Kerken & Slavernij in het Stationsgebouw van de NS. Deze expositie is tot stand gekomen door een samenwerking met stichting Heilzame Verwerking Slavernijverleden. U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze opening. In dit bericht vertellen we meer over de inhoud van deze expositie en de reden waarom deze expositie te zien is in het CECD.
Wat is er te zien
In ‘Kerken & Slavernij’ wordt de positie van de verschillende kerken in relatie tot slavernij onderzocht en inzichtelijk gemaakt. De expositie vertelt het verhaal vanaf de vroege zending in 1683 tot aan de wettelijke afschaffing van de slavernij in 1863.
Op grotendeels chronologische wijze adresseert de expositie de rol van de kerken in het slavernijverleden – waarbij Suriname centraal staat. De expositie bestaat voornamelijk uit reproducties van archiefmateriaal. Deze visualiseren de rol die de kerken speelden op de plantages en in het legitimeren van de slavernij.
Aan bod komen de fluctuaties en de fricties die de verspreiding van het geloof heeft gekend en de Christelijke verantwoording voor het überhaupt in bezit hebben van tot slaaf gemaakte mensen. Er is aandacht voor de spirituele leefwijzen die met de afro-religieuze tradities en de godsdienst Winti samenhangen.
En er is plek voor religieuze abolitionisten (mensen die tegen slavernij waren en voor afschaffing van de slavernij) en de rol van de kerken bij het ontwikkelen van (medische) zorg en educatie in de voormalige Nederlandse kolonie. Belangrijk zijn de leefomstandigheden van de tot slaaf gemaakte mensen en de verschillende manieren van continu verzet van zowel wit als zwart tegen de slavernij en haar vele uitwassen, welke uiteindelijk tot de afschaffing leidden in 1863.
Daarnaast worden ook Dordtse verhalen vertelt in de expositie.
Waarom deze expositie?
De expositie is een middel om historisch bewustzijn te vergroten, maar vooral om het gesprek op gang te brengen dat voor een wederzijds begrip van uiteenlopende standpunten kan zorgen.
Meer dan alleen een expositie!
In samenhang met het vertonen van deze expositie zal het CECD ook een aantal bijeenkomsten / activiteiten organiseren met verwante thema’s. Op deze manier hopen we het gesprek op gang te brengen en wederzijds begrip en heling op te roepen.
Deze activiteiten verschillen van lezingen tot gezellige eet-bijeenkomsten. Bekijk onze agenda voor meer informatie over deze activiteiten.
Praktische informatie
De expositie is van 10 oktober 2024 t/m 1 maart 2025 te zien in het CECD (Stationsplein 2, Dordrecht).
De expositie kan (gratis) bezocht worden op dinsdag, donderdag en vrijdag: 11.00 tot 16.00 uur en elke 2e & 4e zaterdag van de maand: 11.00 tot 16.00 uur.
Deze expositie is tot stand gekomen door een samenwerking met stichting Heilzame Verwerking Slavernijverleden.
Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via info@cecd.nl.